Οδηγός για να κόψετε μόνοι σας την κάρτα SIM σε micro ή nano

Το smartphone έχει γίνει, δυστυχώς, μέρος της καθημερινότητάς μας. Και όπως όλοι μας γνωρίζουμε,ένα κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την κάρτα SIM. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Η κάρτα SIM είναι αυτή η μικροσκοπική καρτούλα που βλέπουμε όταν ανοίξουμε ένα κινητό από πίσω και (συνήθως) βγάλουμε την μπαταρία (αν και άλλες συσκευές έχουν άνοιγμα σε άλλο μέρος για την υποδοχή της/των sim και της sd-card).

Οι κάρτες SIM είναι φτιαγμένες από πλαστικό και οι επαφές της από επιχρυσωμένο κασσίτερο. Το chip είναι κατά κύριο λόγο από πυρίτιο, αρσενικό, φώσφορο και μονοξείδιο του πυριτίου, υλικά τα οποία διαχέονται για να σχηματιστεί το ηλεκτρονικό κύκλωμα.

Κάθε κινητή μονάδα, για να συνδεθεί με το δίκτυο GSM (Global System for Mobile communications, ελληνιστί Παγκόσµιο Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών), θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει στο εσωτερικό της και μία κάρτα SIM (Subscriber Identity Module, ελληνιστί, Μονάδα Ταυτότητας Συνδρομητή). Αυτή η κάρτα διατίθεται από τον παροχέα και αποτελεί την ταυτότητα για τον εκάστοτε συνδρομητή αφού περιλαμβάνει απαραίτητες πληροφορίες τόσο για αυτόν, όσο και για το δίκτυό του με το οποίο συνδέεται, καθώς και μια περιορισμένη ποσότητα μνήμης.
Από την στιγμή που θα αφαιρεθεί από την κινητή μονάδα, η κινητή μονάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέραν από κλήσεις ανάγκης εκτάκτου ανάγκης (112).

Μια κάρτα SIM διαθέτει έναν μικροεπεξεργαστή, μια μνήμη ROM που χρησιμοποιείται για τις λειτουργίες του δικτύου (αναγνωριστικά, πιστοποίηση κλπ) και μια μνήμη EPROM που την χρησιμοποιεί ο χρήστης για τα δικά του προσωπικά δεδομένα.

Η λειτουργία ενός κινητού, βασίζεται στην «συνεργασία» του Chip της κάρτας SIM με την κεραία του κινητού.
Έχοντας αποθηκευμένα τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη στην μνήμη της, στέλνει σήμα μέσω της κεραίας του κινητού, στην κεραία κινητής τηλεφωνίας. Έπειτα γίνεται επεξεργασία των δεδομένων του χρήστη αυτόματα και έτσι αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο.

Κλασική SIM, micro SIM και nano SIM


1991, η χρονιά που εμφανίστηκε στην αγορά η πρώτη κάρτα SIM. Ήταν η πλήρους μεγέθους SIM, 85,60 χιλιοστά μήκους, 53,98 χιλιοστά πλάτος και πάχος 0,76 χιλιοστά. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, η τεχνολογία όπως είναι λογικό εξελίσσεται κι έτσι πλέον όλα τα κινητά δέχονται διάφορα είδη καρτών μνήμης όπως SD, mmc, mini και πολλά άλλα. Παλαιότερα, που δεν είχαμε αυτήν την δυνατότητα, τις λειτουργίες μιας κάρτας μνήμης, πραγματοποιούσε η κάρτα SIM. Εκεί αποθηκεύαμε τα μηνύματα και τις επαφές μας, αν και αυτές οι κάρτες (πλήρους μεγέθους) SIM πλέον δεν χρησιμοποιούνται.
Εν έτει 2017, στον κόσμο των smartphones, συμβαίνει το εξής παράδοξο: όσο μεγαλώνουν οι συσκευές, τόσο μικραίνουν οι SIM. Έτσι, ναι μεν όλα τα «έξυπνα τηλέφωνα» χρειάζονται κάρτα SIM (για να στέλνει σήμα από την κεραία του κινητού στην κεραία της κινητής τηλεφωνίας), αλλά το καθένα, ανάλογα με τις προδιαγραφές του, μπορεί να παίρνει διαφορετική σε μέγεθος κάρτα SIM – η οποία έρχεται σε τρία διαφορετικά μεγέθη. Η συσκευή σας λοιπόν μπορεί να παίρνει ένα από τα τρία τρία είδη κάρτας SIM, είτε την κλασική SIM (γνωστή και ως Mini SIM – που, το Mini, ακούγεται «άκυρο» μιας και είναι η μεγαλύτερη από τις άλλες δυο – 25 χιλιοστά μήκους, 15 χιλιοστά πλάτος και πάχος 0,76 χιλιοστά), είτε την Micro SIM (15 χιλιοστά μήκους, 12 χιλιοστά πλάτος και πάχος 0,76 χιλιοστά), είτε την Nano SIM (12,30 χιλιοστά μήκους, 8,80 χιλιοστά πλάτος και πάχος 0,67 χιλιοστά γι’ αυτό και θα χρειαστεί να τρίψετε λίγο το πάχος της κάρτας με ένα κομμάτι γυαλόχαρτο) που έκανε την εμφάνισή της στην αγορά τον Οκτώβρη του 2012 και είναι η μικρότερη διαθέσιμη SIM σήμερα. Με απλά λόγια, η Nano SIM αφήνει το chip εκτεθειμένο, ενώ οι προηγούμενες κάρτες είχαν αρκετό πλαστικό να το πλαισιώνει.

Πλέον, οι κάρτες μικραίνουν και έτσι πολύ σύντομα, οι nano-sim θα επικρατήσουν.

Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones πλέον χρησιμοποιούν Micro ή Nano SIM. Βέβαια, η λύση μιας νέας κάρτας SIM μοιάζει η πιο ενδεδειγμένη αφού ο πάροχός σας θα σας προμηθεύσει με την κατάλληλη SIM, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο (γύρω στα 5 ευρώ πάει όσο ξέρω). Όμως, επειδή στις εποχές που ζούμε ακόμα και ένα μικρό ποσόν είναι για εμάς σεβαστό έξοδο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πώς να κόψουμε την SIM μας.

Μέγάλη Προσφορά

Άλλωστε, το να πάρετε μια καινούργια SIM δεν είναι πάντα και άμεσα εφικτό, μιας και εκτός του ότι μπορεί να βρίσκεστε μακριά από κάποιο υποκατάστημα του παρόχου σας, που μπορεί να σας αλλάξει την κάρτα (μα με το αζημίωτο, όπως είπαμε), όταν παίρνουμε μια καινούρια συσκευή στα χέρια μας, τέτοιες διαδικασίες φαντάζουν χρονοβόρες.
Ούτως ή άλλως, μπορείτε να την κόψετε και με την πρώτη ευκαιρία την αλλάζετε.

Dislaimer:Ακολουθείτε τις οδηγίες με δική σας ευθύνη, γνωρίζοντας πως κόβοντας την κάρτα SIM, μπορείτε να την καταστρέψετε.
Φυσικά, οι διαστάσεις των sim διαφέρουν ανάλογα τις συσκευές και τα μοντέλα. Ενδέχεται σε ορισμένες dual-sim να παίρνει δυο διαφορετικών μεγεθών sim.
Καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να κάνατε ένα backup των επαφών και των μηνυμάτων σας (μπορείτε απλά, να τα αντιγράψετε στην συσκευή).

PDF με οδηγίες, στα ελληνικά, για κόψιμο της κάρτας SIM
Στο παρακάτω PDF σας δίνουμε τις οδηγίες, βήμα-βήμα, για το πώς να κόψετε μόνοι σας την κάρτα SIM σας, είτε σε Micro SIM είτε σε Nano SIM.

Το «FF» που θα δείτε στο PDF δηλώνει το φορμάτ της κάθε κάρτας GSM SIM· ως όρος μπήκε στο τραπέζι τον Δεκέμβρη του 1998 και (το φορμάτ της κάθε κάρτας) συμφωνήθηκε στα τέλη του 2003. Έτσι, η κλασική πλήρους μεγέθους SIM αναγράφεται και ως 1FF, 1st form factor. Η Mini SIM ως 2FF (2nd form factor), η Micro SIM ως 3FF (3rd form factor), και η Nano SIM ως 4FF (4rth form factor).

Να θυμάστε πως δεν πειράζει που θα χρειαστεί να κόψουμε πάνω στο πλαίσιο του chip γιατί στην πραγματικότητα το χρήσιμο μέρος του είναι πολύ μικρότερο.

Πώς να κόψετε την κάρτα SIM σας

Χρειάζεστε 3 πράγματα:

– φυσικά το παρακάτω PDF, με τις οδηγίες του, ως πατρόν

– έναν χάρακα για να σημαδέψετε τα σημεία που πρέπει να κοπεί

– ένα λεπίδι ή ένα πολύ κοφτερό ψαλίδι (καθότι η SIM είναι αρκετά ανθεκτική και τυχόν «μάσημά» της από το ψαλίδι μπορεί να την αχρηστεύσει) για να κόψετε την κάρτα πολύ προσεκτικά στις γραμμές που σημαδέψατε.

– ένα κομμάτι γυαλόχαρτο, αν θέλετε να την μετατρέψετε σε Nano SIM, γιατί (η Nano SIM) είναι πιο λεπτή συγκριτικά με τις άλλες δύο (την Mini SIM και την Micro SIM) κατά 9 χιλιοστά· ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να τρίψετε λίγο το πάχος της κάρτας (με ένα κομμάτι γυαλόχαρτο). Αλλά δεν θα τρίψετε πολύ, απαλά και λίγο· μετρήστε μετά τις διαστάσεις και αν δείτε ότι χρειάζεται κι άλλο, συνεχίζετε – λίγο όμως.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο εμπόριο υπάρχουν κοπτικά για κάρτες sim που θα τα βρείτε και από 3,50 ευρώ.

Και τώρα, είστε έτοιμοι. Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε βήμα προς βήμα τις οδηγίες:

1. Παρότι πρόκειται για «λεπτοδουλειά», είναι δύσκολο να πάει κάτι στραβά.

2. Εκτυπώστε το PDF, σε πλήρη κλίμακα (100%, δηλαδή σε φυσικό μέγεθος, ούτως ειπείν κλίμακα 1:1), σε κόλλα Α4 (χαρτί DIN Α4)· είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις αναλογίες κατά γράμμα κόβοντας την κάρτα με βάση τις γραμμές-οδηγούς (το σχέδιο δηλαδή).

3. Τοποθετήστε την SIM σας στο πατρόν (στο υπόδειγμα), και με έναν χάρακα και έναν μαρκαδόρο σημειώστε («χαράξτε») πάνω στην SIM τις γραμμές στις οποίες πρέπει να την κόψετε (τα σημεία δηλαδή που πρέπει να κοπεί όπως ακριβώς φαίνεται στο σχέδιο).

4. Και τώρα, δεν έχετε παρά να κόψετε την κάρτα στις γραμμές που σημειώσατε. Μην ανησυχείτε που θα χρειαστεί να κόψετε πάνω στο μεταλλικό μέρος του chip γιατί τα chips των νέων καρτών SIMs δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον χώρο.
Και απολαύστε το καινούριο σας smartphone.
Δείτε το καλύτερα:
Κι επειδή μια εικόνα, χίλιες λέξεις, σας δίνουμε και το PDF στα ελληνικά, για το δείτε καλύτερα και για να το χρησιμοποιήσετε ως πατρόν· μπορείτε να το κατεβάσετε και να το έχετε ανά πάσα στιγμή το χρειαστείτε:

                                                                                                               ► Κατεβάστε το PDF.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Είναι πολύ δύσκολο, λόγω των επεξεργασιών να είναι οι ακριβείς διαστάσεις.
Εδώ θα βρείτε και ένα άλλο PDF που λέει τα ίδια, μα στα αγγλικά που ίσως να είναι πιο ακριβείς οι διαστάσεις στην εκτύπωση.

Από την υποδοχή της κάρτας sim στην συσκευή σας, θα μπορούσατε να έχετε και μια καλύτερη εικόνα για το σημείο κοπής, οριζόντια και κάθετα. Θέλει και λίγο προσοχή με το ψαλίδι, καθώς ενδέχεται να μην είναι λείες οι πλευρικές επιφάνειες μετά το κόψιμο και, έτσι, σε εκείνα τα σημεία ίσως χρειαστεί λίγο ελαφρύ τρίψιμο.

Δείτε και στην πράξη ένα βίντεο για το πώς μπορείτε να κόψετε την SIM σας:

Μπορείτε:
– είτε να το δείτε με αγγλικούς υπότιτλους, πηγαίνοντας:
κλικ στο «κουμπάκι» CC, που βρίσκεται αριστερά από το Ρυθμίσεις και είναι το πρώτο εικονίδιο κάτω δεξιά

– είτε με Μετάφραση υποτίτλων, πηγαίνοντας:
Ρυθμίσεις > Υπότιτλοι (Subtitles/CC) ή κλικάροντας το «κουμπάκι» με τις οριζόντιες γραμμούλες, που βρίσκεται αριστερά από το Ρυθμίσεις (το «κουμπάκι» με την ροδέλα) > Αγγλικά (English) > Μετάφραση υπότιτλων (Auto-translate) > Ελληνικά (Greek). [Θα πρέπει πρώτα να κλικάρετε το «Αγγλικά» για να ενεργοποιηθεί η επιλογή Μετάφραση].

Μέγάλη Προσφορά
Μέγάλη Προσφορά

Αφήστε μια απάντηση

Pin It on Pinterest