Εκμεταλλευτείτε το εργαλείο Chkdsk των Windows για να εντοπίσετε προβλήματα των σκληρών δίσκων.

Αρκετά από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσηι ο υπολογιστής με λειτουργικό σύστημα Windows έχουν ως αιτία κάποιο ζήτημα που αντιμετωπίζει ένας ή όλοι οι σκληροί δίσκοι του συστήματός σας. Το Chkdsk είναι η βασική εντολή που πρέπει να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να πραγματοποιήσετε διεξοδικό έλεγχο των σκληρών δίσκων του. Η πρώτη λειτουργία της εντολής είναι να εντοπίσει όλα τα λογικά λάθη που πιθανόν υπάρχουν στο σύστημα σας, καθώς και τους κατεστραμμένους τομείς [bad sectors] που μπορεί να έχουν προκύψει από ένα φυσικό σφάλμα που ενδέχεται να υπάρχει στον σκληρό σας και προκαλεί προβλήματα στο σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει με το εσωτερικό του συστήματός σας. Καλό θα ήταν, επίσης, να κάνετε έλεγχο των δίσκων σας όποτε παρατηρείτε ότι το σύστημά σας απενεργοποιείται αδικαιολόγητα, ή μια φορά κάθε λίγους μήνες για να είστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν ρολόι.

Εύκολη αλλά απαραίτητη διαδικασία

Δεν είναι δύσκολο να τρέξετε τον έλεγχο των δίσκων σας. Αρκεί να ανοίξετε την Εξερεύνηση των Windows και να κάνετε δεξί κλικ επάνω σε έναν δίσκο που θέλετε να εξετάσετε, και από τις διαθέσιμες επιλογές να διαλέξετε το Properties [Ιδιότητες] κι έπειτα το Tools [Εργαλεία].

Από εκεί θα επιλέξετε το Check [Έλεγχος] για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου της κατάστασης του επιλεγμένου σκληρού δίσκου. Εάν όλα είναι καλά, θα προκύψει ένα μήνυμα που θα σας ενημερώνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε έλεγχο του δίσκου.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να επιλέξετε να γίνει ο έλεγχος, όπως και αν έχει, πατώντας πάνω στην κατάλληλη επιλογή. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα προκύψει η ενημέρωση που θα περιγράφει την κατάσταση του δίσκου.

Εάν υπάρχουν σφάλματα, θα κληθείτε να επιλέξετε εάν θέλετε να διορθωθούν, ενώ το σύστημα σας ενημερώνει για τις επιλογές που έχετε για τη διόρθωση.

Προγραμματίστε τον έλεγχο των δίσκων

Τα Windows σάς δίνουν τη δυνατότητα να τρέξετε έναν προγραμματισμένο έλεγχο των δίσκων όποτε το επιθυμείτε. Για να γίνει αυτό, αρκεί να πάτε στο μενού της Έναρξης, να πατήσετε το εικονίδιο της αναζήτησης και εκεί να γράψετε command prompt ή γραμμή εντολών. Κάντε δεξί κλικ επάνω στο αποτέλεσμα κι επιλέξτε το Run As Administrator [Εκτέλεση ως διαχειριστής].

Μέγάλη Προσφορά

Εκεί που αναβοσβήνει ο κέρσορας μπορείτε να γράψετε την εντολή chkntfs και το γράμμα που αντιστοιχεί στον δίσκο που θέλετε να ελέγξετε.

Το σύστημα θα σας ενημερώσει με το κατάλληλο μήνυμα για το εάν έχει εντοπιστεί κάποιο θέμα με τον συγκεκριμένο δίσκο, καθώς και εάν έχει προγραμματιστεί κάποιος έλεγχος. Για να ακυρώσετε έναν προγραμματισμένο έλεγχο δίσκου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε την εντολή chkntfs /x και το όνομα του δίσκου. Εάν θέλετε να διορθώσετε τα σφάλματα που εντοπίζει ο έλεγχος κατά τη διάρκεια εκτέλεσής του, μπορείτε να πληκτρολογήσετε την εντολή chkdsk /f και το όνομα του δίσκου, ώστε να γίνει η διόρθωση των σφαλμάτων, ενώ εάν γίνεται χρήση κάποιων αρχείων εκείνη τη στιγμή, θα σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε ακόμα έναν έλεγχο μετά από επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Για να γίνει έλεγχος για bad sectors αρκεί να πληκτρολογήσετε την εντολή chkdsk /r και το όνοματου δίσκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι και η εντολή που εκτελεί και τους πιο ενδελεχείς ελέγχους μέσα στους σκληρούς δίσκους του υπολογιστή σας και καλό είναι να την εκτελείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θα πρέπει, πάντως, να έχετε κατά νου ότι ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μία ανάλογη διεργασία ποικίλει ανάλογα με το πόσο φορτωμένος με αρχεία είναι ένας σκληρός δίσκος ή ακόμα και από τη χωρητικότητά του.

Ένα άλλο στοιχείο που είναι καλό να λάβετε υπόψη σας είναι να έχετε κρατήσει ένα τουλάχιστον αντίγραφο ασφαλείας του υπολογιστή σας προτού προχωρήσετε σε εκτέλεση ελέγχου της κατάστασης του σκληρού σας δίσκου, γιατί συχνά εμφανίζονται προβλήματα, ειδικά εάν έχετε έναν παλιότερο υπολογιστή, ο οποίος τον τελευταίο καιρό διαπιστώνετε ότι δεν λειτουργεί σωστά, καθώς αυτός έχει μεγαλύτερη ανάγκη από συντήρηση.

Μέγάλη Προσφορά
Μέγάλη Προσφορά

TemplateMonster INT

Αφήστε μια απάντηση

Pin It on Pinterest