Τι είναι το VPN και σε τι μας εξυπηρετή

woo_en_728x90

Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) είναι μια σύνδεση δικτύου που επεκτείνει το ιδιωτικό δίκτυο (όπως το LAN) σε ένα δημόσιο δίκτυο όπως το Διαδίκτυο. Ένα VPN επιτρέπει σε έναν υπολογιστή (ή ένα δίκτυο) να συνδεθεί με ασφάλεια, σαν να είναι ενσύρματα μαζί. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν VPN για να επιτρέψουν σε απομακρυσμένους εργαζομένους να συνδεθούν με ασφάλεια στο ιδιωτικό τους δίκτυο. Ένα VPN χρησιμοποιείται επίσης για τη διασύνδεση απομακρυσμένων γραφείων με κεντρικά γραφεία σαν να είναι σωματικά συνδεδεμένα.

πως φτιάχνω vpn

Με τον πολλαπλασιασμό του Διαδικτύου, οι χρήστες εκτίθενται σε απειλές από την εισβολή του ιδιωτικού απορρήτου και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Διαδικτύου. Προκειμένου να προστατεύεται η ταυτότητα και η ιδιωτικότητα του χρήστη, εκκινούνται προσωπικές υπηρεσίες VPN . Μια προσωπική υπηρεσία VPN είναι πανομοιότυπη με τη σύνδεση σε εταιρικό δίκτυο, εκτός από τους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι σε διακομιστές που παρέχονται από τους προμηθευτές VPN και αποκτούν μια νέα διεύθυνση IP από τη χώρα της επιλογής του χρήστη.

Πλεονεκτήματα

 1. Ο κύριος λόγος για την εφαρμογή της τεχνολογίας VPN είναι η δημιουργία ασφαλούς σύνδεσης με το άλλο τελικό σημείο. Η δημιουργία μιας σύνδεσης WAN είναι πολύ δαπανηρή και μπορεί να μην είναι πρακτική για μεμονωμένους χρήστες που κάνουν σύνδεση πελάτη με διακομιστή. Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο τελικών σημείων VPN είναι κρυπτογραφημένες και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει υποκλοπή όταν μεταδίδονται πληροφορίες μέσω δημόσιου δικτύου.
 2. Ένα VPN μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την απόκρυψη της ιδιωτικής σας ζωής, αποκρύπτοντας την πραγματική διεύθυνση IP του υπολογιστή του χρήστη. Οι διαδικτυακοί παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν VPN για να αποκρύψουν τη διεύθυνση IP των υπολογιστών τους και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν το VPN για να αλλάξουν τη διεύθυνση IP για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους από τους ανταγωνιστές τους.

Μειονεκτήματα

 1. Δεδομένου ότι όλη η εικονική ιδιωτική κίνηση δικτύου είναι κρυπτογραφημένη, θα υπάρξει αύξηση κατά 10-15% του ωφέλιμου φορτίου που μεταδίδεται μέσω VPN. Αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση προκαλεί (1) υπολογιστικές συσκευές να χρησιμοποιούν περισσότερη ισχύ επεξεργασίας για την κρυπτογράφηση των δεδομένων, (2) να στέλνουν περισσότερα δεδομένα μέσω του δικτύου και τέλος (3) χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη μετάδοση δεδομένων, καθώς θα υπάρχουν 10-15% πρόσθετα δεδομένα. Με την πρόοδο στις τεχνολογίες υπολογιστών και δικτύων, η πρόσθετη ισχύς επεξεργασίας που απαιτείται για την κρυπτογράφηση / αποκρυπτογράφηση και η πρόσθετη μετάδοση δεδομένων έχουν αμελητέο αντίκτυπο στη συνολική χρήση του δικτύου.
 2. Δεν είναι όλες οι συσκευές VPN διαλειτουργικές, επομένως μια συσκευή VPN από έναν προμηθευτή ενδέχεται να μην λειτουργεί καλά από μια συσκευή από άλλο προμηθευτή. Ένας μηχανικός δικτύου που εφαρμόζει την τεχνολογία VPN πρέπει να ελέγχει τη συμβατότητα μεταξύ των δύο τελικών σημείων. Ομοίως, μια σύνδεση πελάτη με διακομιστή ενδέχεται να προκαλέσει βραδύτητα (ή να υποβαθμίσει το QoS) εάν το VPN δεν έχει ρυθμιστεί σωστά.

VPN πρωτόκολλα

Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο δημιουργείται δημιουργώντας μια εικονική σήραγγα μεταξύ δύο τελικών σημείων μέσω ενός εικονικού πρωτοκόλλου σήραγγας ή μέσω κρυπτογράφησης δεδομένων. Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή πρωτόκολλα VPN περιλαμβάνουν IPsec, SSL / TLS, PPTP και L2TP.

 • Το πρωτόκολλο PPTP – Point-to-Point Tunneling Protocol είναι το παλαιότερο πρωτόκολλο VPN που αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία που βρέθηκε από τη Microsoft, η οποία υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργικών συστημάτων. Η κρυπτογράφηση βασισμένη στο κλειδί 128-bit έχει ραγιστεί, και δεν θεωρείται πλέον πολύ ασφαλής.
 • Το L2TP / IPsec – Πρωτόκολλο σήραγγας Layer 2 με VPN που βασίζεται σε κρυπτογράφηση IPsec παρέχει ασφαλέστερη υπηρεσία με περισσότερες δυνατότητες από το PPTP. Το L2TP χρησιμοποιεί τη θύρα UDP 500, για να ανοίξει τείχος προστασίας NAT μπορεί να απαιτηθεί προηγμένη ρύθμιση παραμέτρων.
 • Open VPN – OpenVPN είναι η τεχνολογία ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε στο OpenSSL, η οποία παρέχει πολύ ασφαλή σύνδεση και ισχυρή κρυπτογράφηση. Έχει γίνει ο προεπιλεγμένος τύπος σύνδεσης VPN και υποστηρίζεται ευρέως από λογισμικό άλλου κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένου του iOS και του Android.

Αυθεντικοποίηση

Μια σύνδεση VPN, ανεξάρτητα από το αν είναι πελάτης σε διακομιστή ή δίκτυο σε δίκτυο, πρέπει να επικυρωθεί πριν από την εγκατάσταση μιας ασφαλούς σύνδεσης. Μια σύνδεση VPN που ξεκίνησε από το χρήστη είτε χρησιμοποιεί κωδικό πρόσβασης είτε ταυτότητα δύο παραγόντων, ενώ οι σήραγγες δικτύου-δικτύου χρησιμοποιούν συχνά ψηφιακά πιστοποιητικά (συνδυασμός ιδιωτικού / δημόσιου κλειδιού).

 

Χρήσεις του VPN

Αν και δείχνη απλό στην περιγραφή του, ένα VPN έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις:

Πρόσβαση σε περιορισμένα site (με βάση τη χώρα): Εκτός από συγκεκριμένα βίντεο του youtube, υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Pandora, το Netflix και το Hulu που δεν αφήνουν πρόσβαση σε χώρες εκτός των ΗΠΑ. Η πρόσβαση μέσω VPN λύνει αυτό το πρόβλημα

Παράκαμψη Τοπικής Λογοκρισίας: Στην εργασία σας έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στο Facebook ή το YouTube? Συνδεδεμένοι με ένα VPN μπορείτε να πλοηγηθείτε ελεύθερα όπου θέλετε.

2-vpn-diagram-615x275

Ασφαλής Πρόσβαση στο δίκτυο της εργασίας μας εξ’ αποστάσεως: Επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν VPN στημένο στην επιχείρηση προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε όλους τους τοπικούς πόρους (π.χ. shares στον εταιρικό server).

Ασφαλής Πρόσβαση στο οικιακό μας δίκτυο εξ’ αποστάσεως: Αν στήσουμε ένα VPN στο σπίτι μας, μπορούμε από οπουδήποτε να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Remote Desktop, τα τοπικά shares, ή ακόμα και να παίξουμε παιχνίδια μέσω Internet σαν να ήμασταν στο ίδιο τοπικό δίκτυο LAN.

Μέγάλη Προσφορά

Απόκρυψη της δραστηριότητάς μας από το τοπικό δίκτυο ή τον ISP μας: Αν χρησιμοποιούμε μια ελεύθερη σύνδεση WiFi (δημόσια ή την ξεκλείδωτη του γείτονα), σε όποια σελίδα μπαίνουμε που δεν είναι HTTPS, όλη μας η δραστηριότητα είναι εμφανής σε όποιον ενδιαφέρεται να κοιτάξει. Ενώ, αν συνδεθούμε σε ένα VPN, το μόνο που θα φαίνεται είναι η ασφαλής σύνδεση με το VPN, και όλα τα άλλα δεδομένα θα παραμείνουν κρυμμένα στο VPN.

Ούτε ο ίδιος μας ο ISP δεν θα ξέρει τις κινήσεις μας μέσω VPN. Πριν όμως αρχίσετε να τρίβετε τα χέρια σας όσοι σχεδιάζετε λιγότερο από νόμιμες ενέργειες, έχετε υπ’ όψιν πως πολλά VPN καταγράφουν τη δραστηριότητα που γίνεται μέσω αυτών, και αν τους ζητηθεί από τις αρχές, θα την αποκαλύψουν ευχαριστως.

Κατέβασμα Αρχείων: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN για να κατεβάσουν αρχεία μέσω BitTorrent – κάτι χρήσιμο ακόμα και για νόμιμα αρχεία, αν κάποιος συγκεκριμένος ISP μειώνει εσκεμμένα την κίνηση μέσω BitTorrent. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο περιορισμό έχει ο ISP σε συγκεκριμένο τύπο διακίνησης δεδομένων – εκτός και αν ο ISP έχει βάλει περιορισμούς γενικά στο VPN.

Προσοχή! Αν συνδέεστε π.χ. σε ένα Ιαπωνικό VPN (για να μην λέμε μόνο για τα Αμερικανικά), το browsing που κάνετε γίνεται κυριολεκτικά μέσω Ιαπωνίας, οπότε είναι αναμενόμενο η ταχύτητα να είναι σαφώς χαμηλότερη απ’ ότι αν μπαίνατε κανονικά στα sites, εκτός VPN.

Σύνδεση σε ένα VPN

Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για να συνδεθεί ένας υπολογιστής με Windows 7 σε VPN. Ουσιαστικά, αρκεί να πάμε στο Start Menu, να γράψουμε VPN στην αναζήτηση και να κάνουμε κλικ στην επιλογή «Set up a virtual private network (VPN) connection».

Ο οδηγός που ακολουθεί θα μας καθοδηγήσει στο να βάλουμε τη διεύθυνση και τα στοιχεία σύνδεσης της υπηρεσίας VPN που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

540px-VPN-4

Η υπηρεσία θα μας έχει δώσει επίσης ένα username και password

540px-VPN-5

Στη συνέχεια μπορούμε να συνδεθούμε ή να αποσυνδεθούμε από τo VPN χρησιμοποιώντας το εικονίδιο του δικτύου στη μπάρα εργασιών (το ίδιο εικονίδιο από το οποίο επιλέγουμε σε ποιο δίκτυο Wi-Fi θα συνδεθούμε)

Επίσης, αρκετές υπηρεσίες VPN διαθέτουν ειδικά προγράμματα client που αναλαμβάνουν για εμάς τη σύνδεση και την αποσύνδεση.

Επιλογές Δωρεάν VPN

Αν δεν χρησιμοποιείτε το VPN αρκετά συχνά ή δεν έχετε μεγάλες απαιτήσεις σε ταχύτητα ή όγκο διακίνησης δεδομένων, υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες (οι περισσότερες με έδρα τις ΗΠΑ) μέσω των οποίων μπορείτε να συνδεθείτε στη χαμηλή, χαμηλή τιμή του «Τζάμπα».

TunnelBear

Εξαιρετικά απλή υπηρεσία VPN. Απλά κατεβάζετε το πρόγραμμά τους, και μετά την εγκατάσταση γυρίζετε το κουμπί στο ON.

sshot4e285983d8597

Έχει δύο επιλογές δικτύων, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Η δωρεάν επιλογή επιτρέπει μέγιστη διακίνηση δεδομένων έως 500ΜΒ το μήνα.

proXPN

Για πιο unlimited καταστάσεις, η δωρεάν εφαρμογή της υπηρεσίας proXPN περιορίζει μόνο την ταχύτητα στα 300kbps, χωρίς όριο στον όγκο δεδομένων ή τον χρόνο σύνδεσης.

sshot20100821230422

Your Freedom

Η σύνδεση είναι 64kbps και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για τρεις ώρες χωρίς διακοπή. Διαθέτουν κι αυτοί δική τους εφαρμογή.

VPN Reactor

Διαθέτουν servers στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, και θέλουν μόνο ένα απλό registration.

VPNPOP

VPN με έδρα τις ΗΠΑ και περιορισμένη ημερήσια σύνδεση.

CactusVPN

Ο Trial λογαριασμός τους περιλαμβάνει server στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για 24 ώρες.

VPNService.ru

Μπορείτε να έχετε 1 μήνα δωρεάν πρόσβαση στο VPN τους αν έχετε ένα Site ή Blog και γράψετε ένα άρθρο που να παρουσιάζετε την υπηρεσία τους. Οι όροι τους έχουν ως εξής:

 • το κείμενο πρέπει να είναι μοναδικό,
 • η δημοσίευση πρέπει να είναι μόνιμη
 • η ιστοσελίδα δημοσίευσης να έχει Google PR τουλάχιστον 2
 • στο κείμενο να αναφέρεται η υπηρεσία τουλάχιστον 3 φορές
 • το κείμενο να είναι τουλάχιστον 150 λέξεις
 • να χρησιμοποιούνται οι λέξεις κλειδιά vpn, vpn server, vpn service

Και στη συνέχεια στέλνετε ένα e-mail στο support@vpnservice.ru με το σύνδεσμο στο άρθρο σας.

(πολύς μπελάς μόνο για 1 μήνα δωρεάν, έτσι δεν είναι?)

Δικτυωθείτε εικονικά και ιδιωτικά

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν σας καλύπτουν οι παραπάνω υπηρεσίες, μια αναζήτηση στο Google για Free VPN θα σας επιστρέψει ακόμα περισσότερα αποτελέσματα.

 

Μέγάλη Προσφορά
Μέγάλη Προσφορά

TemplateMonster INT

Αφήστε μια απάντηση

Pin It on Pinterest