Βασική ασφάλεια υπολογιστή: Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από ιούς, χάκερς

Οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται την ασφάλεια των υπολογιστών ως κάτι τεχνικό και περίπλοκο. Και όταν μπαίνεις στο νιτρίτσα, μπορεί να είναι – αλλά τα πιο σημαντικά πράγματα είναι πραγματικά πολύ απλά. Εδώ είναι τα βασικά, σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να κάνετε τον εαυτό σας ασφαλέστερο σε απευθείας σύνδεση.

Ενεργοποιήστε τις Αυτόματες ενημερώσεις

Όλο το λογισμικό που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα είναι πιθανό να είναι γεμάτο με θέματα ασφάλειας. Αυτά τα ζητήματα ασφαλείας βρίσκονται συνεχώς – ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για Windows, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Adobe Flash plugin, PDF Reader της Adobe, Microsoft Office – η λίστα συνεχίζεται.

Αυτές τις μέρες, πολλά λειτουργικά συστήματα και προγράμματα έρχονται με αυτόματες ενημερώσεις για να κλείσουν αυτές τις τρύπες ασφαλείας. Δεν χρειάζεται πλέον να κάνετε κλικ σε ένα κουμπί ή να κάνετε λήψη ενός αρχείου για να ενημερώσετε το λογισμικό σας. Θα ενημερωθεί στο παρασκήνιο χωρίς καμία εισήγηση από εσάς.

Μερικοί άνθρωποι θέλουν να το απενεργοποιήσετε για κάποιο λόγο. Ίσως δεν σας αρέσει η επανεκκίνηση των Windows μετά την εγκατάσταση μιας ενημερωμένης έκδοσης ή ίσως απλά δεν σας αρέσει η αλλαγή. Αλλά από την άποψη της ασφάλειας, θα πρέπει πάντα να αφήνετε τις αυτόματες ενημερώσεις.

Εάν έχετε απενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις προηγουμένως, για οποιοδήποτε από το λογισμικό σας,  πηγαίνετε να τις ενεργοποιήσετε αμέσωςκαι στη συνέχεια επιστρέψτε σε αυτό. Καλή δουλειά.

 

Η ενημέρωση του υπολογιστή σας είναι ο νούμερο ένα τρόπος για να τον κρατάτε ασφαλές έναντι των online απειλών. Η Microsoft παρέχει ενημερώσεις για τα Windows και τα σχετικά προϊόντα της Microsoft (Defender, Office) τη δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα. Η Apple δεν έχει προγραμματισμένο πρόγραμμα, αλλά παρέχει επίσης τακτικά ενημερώσεις. Αυτές οι ενημερώσεις δεν διορθώνουν μόνο τα σφάλματα, αλλά επιδιορθώνουν τρύπες ασφαλείας. Ο μόνος τρόπος για να προστατευθείτε από τα πιο πρόσφατα γνωστά τρωτά σημεία είναι με την ενημέρωση. Οι κακόβουλοι επιτιθέμενοι αναζητούν πάντοτε συστήματα που δεν μπορούν να επιτεθούν και μπορούν να επιτεθούν και οι αυτόματες ενημερώσεις σας απομακρύνουν από τον κατάλογο των φρούτων χαμηλής ανάρτησης.

Χρησιμοποιήστε  Antivirus και Anti-Malware

Φαίνεται ότι κάθε δύο χρόνια ένα άρθρο θα βγει λέγοντας ότι ένα antivirus είναι το απόλυτο καλύτερο. Τρεις ακόμη θα ακολουθήσουν λέγοντας ότι τρεις άλλοι ξεπέρασαν την πρώτη. Επιπλέον, κάποιοι ειδικοί ασφαλείας θα γράψουν ένα άρθρο που λέει ότι το antivirus δεν είναι πλέον σχετικό και είστε χαζό αν το χρησιμοποιήσετε.

Ας θέσουμε το ρεκόρ ευθεία: θα πρέπει να εκτελείτε antivirus, ακόμη και αν είστε προσεκτικοί στον ιστό . Ποιό απ’όλα? Εξαρτάται από εσάς – αν και όταν πρόκειται για δωρεάν, απλό και καλό, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη χρήση του Windows Defender . Είναι ενσωματωμένο στα Windows, ενημερώνεται αυτόματα με το βοηθητικό πρόγραμμα Windows Update, δεν έχει εμφανή επίδραση στην απόδοση και είναι δωρεάν. Για να είναι αποτελεσματική, μια εφαρμογή προστασίας από ιούς πρέπει να ενσωματωθεί με το λειτουργικό σύστημα σε πολύ βαθιά επίπεδα. Ποιος καλύτερα να γνωρίζει τα εσωτερικά των Windows από ό, τι οι άνθρωποι που το έχτισαν; Επιπλέον, δεν θα προσπαθήσει να σας πουλήσει άλλα προϊόντα ή να ενέσει άλλα χαρακτηριστικά που δεν χρειάζεστε, όπως κάνουν κάποια προγράμματα προστασίας από ιούς.

 

Εάν ξοδεύετε χρόνο στις σκιερότερες γωνιές του Διαδικτύου, ίσως θέλετε κάτι πιο ισχυρό, όπως το Avira ή το Kaspersky , αλλά για τους περισσότερους οικιακούς χρήστες, το Windows Defender θα πρέπει να είναι εντάξει.

Μέγάλη Προσφορά


Avast

Ωστόσο, εκτός από το antivirus, συνιστούμε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Malwarebytes  παράλληλα με το antivirus σας. Ακριβώς όπως η ζώνη σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα καλό ζευγάρι κρεμάστρες για να της δώσει μια μικρή βοήθεια, εφαρμογές όπως το Malwarebytes μπορούν να παρέχουν πρόσθετη προστασία από κακόβουλο λογισμικό που τα παραδοσιακά προϊόντα προστασίας από ιούς μπορεί να μην εντοπίζουν. Τα κακόβουλα προγράμματα, όπως οι αναδιαμορφωτές του προγράμματος περιήγησης και οι ενέκτες διαφημίσεων, συμπεριφέρονται ακριβώς όπως ορισμένα γνωστά φίλτρα δικτύου. Δεν είναι τεχνικά ιοί, αλλά σίγουρα δεν τις θέλετε. Οι εφαρμογές κατά του κακόβουλου λογισμικού μπορούν να σας βοηθήσουν με αυτές. Το Malwarebytes είναι $ 40 ανά έτος, αλλά μπορείτε να πάρετε μερικά από τα χαρακτηριστικά του δωρεάν .

Με αυτό το σύντροφο ένα-δύο γροθιά, θα πρέπει να είστε ασφαλείς από πολλές απειλές εκεί έξω.

Χρεισιμοποιήστε έναν Passwords Manager και αυτοματοποιήστε την διαδικασία

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι οι κωδικοί πρόσβασης είναι σημαντικοί, αλλά πιθανότατα δεν ξέρετε πόσο σημαντικό είναι – και πόσο τρομερό είναι οι κωδικοί των περισσότερων ανθρώπων .

Εδώ είναι το πράγμα: δεν είμαστε πλέον στις παλιές ημέρες του διαδικτύου, όπου μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης παντού και να τον καλέσετε μια μέρα. Οι υπηρεσίες παίρνουν παράκαμψη συνεχώς, και αν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης παντού, έχετε δώσει σε κάποιον πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς σας όταν μια υπηρεσία διαρρέει πληροφορίες. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μακρούς κωδικούς πρόσβασης και πρέπει να χρησιμοποιήσετε διαφορετικούς κωδικούς σε κάθε τοποθεσία και υπηρεσία.

Για να γίνει αυτό, συνιστώ σε όλους να χρησιμοποιήσουν έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης  όπως ο LastPass . Θα δημιουργήσει αυτόματα κωδικούς πρόσβασης για εσάς, θα τις αποθηκεύσετε με ασφάλεια σε ένα κεντρικό σημείο και θα τις προσθέσετε αυτόματα για εσάς κατά την περιήγησή σας.

Θα πρέπει επίσης να έχετε έναν κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή σας και έναν κωδικό πρόσβασης στο τηλέφωνό σας. Ξέρω, ξέρω, είναι ενοχλητικό. Αλλά ενώ μπορεί να χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο από το χτύπημα ενός κουμπιού, είναι ένας εύκολος και σημαντικός τρόπος για να διατηρείτε τις πληροφορίες σας ασφαλείς. Η κατοχή ενός κωδικού πρόσβασης στον υπολογιστή και στο τηλέφωνό σας θα σταματήσει τυχαία άτομα απλά να πάρουν και να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή σας.

Σκεφτείτε όλες τις πληροφορίες στο κινητό σας τηλέφωνο. Τώρα σκεφτείτε όλες τις ιστοσελίδες που έχετε συνδεθεί στον υπολογιστή σας. Θέλετε κάποιος ξένος να έχει αυτή την πρόσβαση; Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να χάσετε το τηλέφωνο ή το laptop σας; Θα πρέπει να έχετε έναν κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας. Χωρίς εξαιρέσεις.

Αλλά αυτό δεν είναι όλα. Ένας καλός κωδικός πρόσβασης είναι σαν μια πολύ καλή κλειδαριά στην πόρτα, αλλά μπορούν να ληφθούν κλειδαριές. Η προσθήκη κρυπτογράφησης μετατρέπει αυτή την πόρτα σε ένα bunker. Εάν κρυπτογραφείτε τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας, εμποδίζετε τους κλέφτες να φτάσουν στα δεδομένα σας με άλλα πιο προηγμένα μέσα. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το BitLocker σε Windows εάν διαθέτετε Windows Pro ή Enterprise ή VeraCrypt αν έχετε Windows Home. Οι χρήστες Mac πρέπει να  ενεργοποιήσουν το FileVault . Εάν εκτελείτε Windows Home, κάτι σαν το Veracrypt είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Τα iPhone και τα τηλέφωνα Android είναι συνήθως κρυπτογραφημένα από προεπιλογή αυτές τις μέρες, αλλά μπορείτε να κάνετε διπλό έλεγχο στις ρυθμίσεις για να είστε σίγουροι.

Ποτέ μην αφήνετε το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας αφύλακτο

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αξίζει να λέτε: ποτέ, ποτέ, ποτέ να αφήσετε τον υπολογιστή σας ή το τηλέφωνο αφύλακτο στο κοινό. Στο τραπεζάκι σου στο σπίτι σου; Σίγουρος. Στο τραπέζι σας στο Starbucks; Με τιποτα. Κάτι τέτοιο ζητά να κλαπεί.

Αν η συσκευή σας κλαπεί, το καλύτερο σενάριο είναι ότι χάνετε την ακριβή συσκευή σας. Αλλά αν αφήσετε κάτι χωρίς επίβλεψη και δεν έχετε ακολουθήσει όλες τις παραπάνω συμβουλές, το χειρότερο σενάριο είναι ότι κάποιος έχει το ακριβό σας gadget και όλα τα προσωπικά σας στοιχεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα παιδί με ελαφρώς περισσότερο από βασικές γνώσεις πληροφορικής για να έχετε όλα τα δεδομένα σας και εάν έχουν τον υπολογιστή σας στα χέρια τους, είναι πολύ πιο εύκολο (αν δεν χρησιμοποιείτε την κρυπτογράφηση – δείτε παραπάνω).

Μάθετε ποιες συνδέσεις είναι ασφαλείς για να κάνετε κλικ σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το ακούτε όλη την ώρα: μην ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άτομα που δεν γνωρίζετε και μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν εμπιστεύεστε. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πολλές φορές, κακόβουλοι σύνδεσμοι μπορούν να προέρχονται από φίλους που έχουν μολυνθεί ή από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνονται νόμιμα, αλλά είναι πραγματικά ψεύτικα . Αυτό είναι γνωστό ως phishing .

Εάν θέλετε να είστε πραγματικά ασφαλείς, είναι καλύτερο να μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα ρεαλιστικό. Η επιλογή του μεσαίου εδάφους είναι να γνωρίζετε πώς να διερευνήσετε έναν σύνδεσμο πριν κάνετε κλικ σε αυτό – ναι, ακόμη και από τους φίλους σας.

Πρώτον, ελέγξτε αν αυτός ο σύνδεσμος πηγαίνει όπου λέει ότι πηγαίνει. Εάν τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το σύνδεσμο, ο προορισμός θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης. Αν δεν συμβαίνει, κάντε δεξί κλικ στον σύνδεσμο και επιλέξτε «Αντιγραφή διεύθυνσης συνδέσμου». Στη συνέχεια, μπορείτε να επικολλήσετε αυτήν την κάπου ασφαλή (όπως ένα έγγραφο του Σημειωματάριου) και να την εξετάσετε.

Εάν ο σύνδεσμος λέει «ebay.com», αλλά ο πραγματικός προορισμός λέει «ebay.clickme.com», κάτι είναι ύποπτο και δεν πρέπει να κάνετε κλικ. Θυμηθείτε, μόνο επειδή έχει τη λέξη «ebay» σε αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για το ebay, είτε-πρέπει να είναι πριν από αυτό «. Com» να είναι πραγματικά νόμιμη.

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα προγράμματα που κάνετε λήψη και εκτέλεση (και να σταματήσετε το λογισμικό πειρατείας)

Αυτή η συμβουλή μπορεί επίσης να φανεί προφανής-ακούτε όλη την ώρα και ίσως να νομίζετε ότι την ακολουθείτε. Όμως, τόσο μεγάλο μέρος των κακόβουλων προγραμμάτων που συναντούν οι χρήστες των Windows φαίνεται να είναι αποτέλεσμα τυχαίας λήψης και εγκατάστασης κακό λογισμικού.

Συνεπώς, να είστε πάντα προσεκτικοί σχετικά με τα προγράμματα που κάνετε λήψη και εκτέλεση. Λήψη και εκτέλεση μόνο λογισμικού που είναι ευρέως γνωστό και αξιόπιστο, ή συνιστάται από αξιόπιστους ιστότοπους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα το λογισμικό από την επίσημη ιστοσελίδα του-αν θέλετε να κατεβάσετε VLC, κατεβάστε το από την επίσημη ιστοσελίδα της VLC. Μην κάνετε κλικ σε ένα banner «Λήψη VLC» σε άλλον ιστότοπο και να το κατεβάσετε από κάποιον άλλο που μπορεί να συνδέσει μαζί του κακόβουλο λογισμικό ή adware. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε μια μηχανή αναζήτησης, βεβαιωθείτε ότι σας οδηγεί στον πραγματικό ιστότοπο .

Και, κατά τη λήψη λογισμικού, φροντίστε να προσέξετε τα διαφημιστικά banners που μεταμφιέζονται ως σύνδεσμοι «Λήψη» που θα σας μεταφέρουν αλλού και θα προσπαθήσετε να σας εξαπατήσω να κατεβάσετε πιθανό κακόβουλο λογισμικό. Και καταργήστε την επιλογή οποιουδήποτε πακέτου λογισμικού που συνοδεύει ένα πρόγραμμα – ακόμα και ένα νόμιμο.

Έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι «προγραμμάτων» – για παράδειγμα, τα screensavers σε μορφή .SCR είναι ουσιαστικά απλά προγράμματα και ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβή κακόβουλα προγράμματα. Έχουμε μια λίστα 50+ διαφορετικών τύπων επεκτάσεων αρχείων που είναι δυνητικά επικίνδυνα στα Windows.

Τέλος, και αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε λογισμικό πειρατείας. Όταν αποκτάτε πειρατικό ή ραγισμένο λογισμικό από δίκτυα ομότιμων χρηστών ή από σκιερούς ιστότοπους, αναλαμβάνετε μεγάλο κίνδυνο. Εκτελώντας ένα αρχείο .exe από αυτές τις τοποθεσίες, εμπιστεύεστε τον διανομέα να μην κάνει τίποτα επιβλαβές. Ακόμα χειρότερα, οι ρωγμές που μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσετε για να κάνετε τέτοιου είδους λογισμικά να λειτουργούν σωστά, γίνονται από ομάδες πυροδότησης λογισμικού. Δεν μπορείτε να ξέρετε αν έχουν συμπεριληφθεί κακόβουλα προγράμματα ή όχι.

Μην εμπιστεύεστε τις ειδοποιήσεις αναδυόμενων παραθύρων

Ομοίως, ποτέ μην κατεβάσετε ή εγκαταστήσετε κάτι που δεν πήγαν ψάχνετε. Εάν ένας ιστότοπος σας ενημερώνει ότι το Flash δεν είναι ενημερωμένο, το Chrome πρέπει να ενημερωθεί ή να προστεθεί μια προσθήκη, να αντλήσετε τα φρένα σας. Αυτό είναι ένα κοινό τέχνασμα για να εγκαταστήσετε κάτι για έναν εισβολέα. Αν νομίζετε ότι το αναδυόμενο παράθυρο μπορεί να είναι νόμιμο, δεν θέλετε να κάνετε κλικ σε αυτό.

Ας χρησιμοποιήσουμε το Flash ως παράδειγμα. Ένας ιστότοπος μπορεί να σας προειδοποιήσει ότι χρειάζεστε την πιο πρόσφατη έκδοση για να παίξετε αυτό το βίντεο γάτα. Αντί να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο (ή το κουμπί) για ενημέρωση, κάντε αναζήτηση για το «Adobe Flash» και λάβετε την ενημέρωση από την επίσημη ιστοσελίδα της Adobe– όχι το αναδυόμενο παράθυρο του catvideos.com.

 

Αυτό ισχύει και για την «τεχνική υποστήριξη». Μην πιστεύετε σε κανέναν ιστότοπο που λέει ότι εντοπίστηκε ιός στο σύστημά σας (ή οποιεσδήποτε κλήσεις από τη Microsoft ). Εάν ένα αναδυόμενο παράθυρο αναφέρει ότι έχετε έναν ιό στον υπολογιστή σας, μην κάνετε κλικ σε αυτό. Αντ ‘αυτού, μεταβείτε στο μενού «Έναρξη», ανοίξτε το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που θέλετε και, στη συνέχεια, εκτελέστε μια σάρωση από εκεί.

Καμία από αυτές τις ιδέες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας. Δεν είναι για προχωρημένους. Δεν χρειάζοντε σύνθετα προγράμματα ή πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών για την υλοποίηση. Είναι απλοί τρόποι για να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας που θα βελτιώσει σημαντικά την ασφάλειά σας και όλοι μπορούν (και πρέπει) να τις χρησιμοποιήσουν.

Μέγάλη Προσφορά
Μέγάλη Προσφορά

Αφήστε μια απάντηση

Pin It on Pinterest