Αναλυτικός Οδηγός Αγοράς Tablet

Ποιο είναι άραγε το ιδανικό tablet για εσάς; Μάθετε τα πάντα για τα tablets, δείτε τι να προσέξετε στην επόμενη αγορά σας και ανακαλύψτε μοναδικές προσφορές!
Το tablet ή ταμπλέτα είναι στην ουσία ένας φορητός υπολογιστής σε ένα σώμα. Είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες, cameras, μικρόφωνο, ηχεία και η οθόνη ανταποκρίνεται στις ενέργειες των δαχτύλων μας. Η χρήση του μπορεί να γίνει επίσης και με τη βοήθεια ενός πληκτρολογίου ως αξεσουάρ.

Δείτε εδώ πληκτρολόγια για tablets!

Τα υβριδικά tablets και τα 2 σε 1 (Two in One) διαθέτουν αποσπώμενο πληκτρολόγιο, ενώ μπορούν επίσης να κάνουν χρήση εικονικού πληκτρολογίου επί οθόνης.

Δείτε τις προτάσεις μας σε 2 in 1 tablets!

Λειτουργικό Σύστημα
Δώστε βάση στο λειτουργικό σύστημα που επιθυμείτε να έχει το νέο σας tablet, γιατί αυτό είναι που θα σας προσφέρει στην ουσία την εμπειρία της χρήσης της συσκευής σας και θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή σας!

iOS
Τα iPads από την Apple κάνουν χρήση του λειτουργικού iOS, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για χρήση μόνο μέσω δαχτύλων και εισήγαγε για πρώτη φορά την χρήση πολλών δαχτύλων για έξτρα λειτουργικότητα («pinch to zoom» κλπ). Στηρίζεται στο UNIX και είναι φτιαγμένο για αρχιτεκτονική ARM. Τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα είναι η υψηλή ποιότητα των εφαρμογών και η σταθερότητά του. Το κατάστημα για τις iOS εφαρμογές είναι το App Store.

Δείτε τις προτάσεις μας σε iOS Tablets!

Android
Το Android είναι ένα λειτουργικό ανοικτού κώδικα που προσφέρεται από την Google και στηρίζεται στο Linux. Δημιουργήθηκε αρχικά για smartphones και υπήρχε παράλληλη έκδοση για tablets, ενώ από την έκδοση 4 και μετά ενοποιηθήκαν οι εκδόσεις. Προτιμήστε το αν σας έλκει η πολύπλευρη παραμετροποίηση και η πολύ μεγάλη ποικιλία σε εφαρμογές που θα έχετε στη διάθεσή σας μέσω του Google Play store. Σε αρκετά μοντέλα Android tablets υπάρχουν μικρότερα καταστήματα εφαρμογών, όμως για πλήρη αξιοποίηση όλων των εφαρμογών το Google Play Store αποτελεί την κορυφαία υλοποίηση.

Δείτε τις προτάσεις μας σε Android Tablets!

Windows
Από την έκδοση 8 των Windows η Microsoft ξεκίνησε την ενοποίηση του λειτουργικού για smartphones, tablets, laptops και PC, η οποία ολοκληρώθηκε με την τρέχουσα έκδοση 10. Η δυνατότητα χρήσης όλων των επιτραπέζιων εφαρμογών αποτελεί το χαρακτηριστικό που φέρνει τα Windows tablets όσο πιο κοντά μπορεί σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή. Στο Windows Store θα διαλέξετε τα apps για το tablet σας!

Δείτε τις προτάσεις μας σε Windows Tablets!

Οθόνη
Η τεχνολογία capacitive είναι αυτή που ανιχνεύει την επαφή του δαχτύλου σας στην οθόνη. Αποτελείται από μία προστατευτική επιφάνεια (πλαστικό ή συνηθέστερα γυαλί) και ένα ενσωματωμένο εσωτερικά διάφανο digitizer για την ανίχνευση του στατικού ηλεκτρισμού.
Οι τεχνολογίες απεικόνισης της οθόνης που χρησιμοποιούνται είναι οι βασικές LCD ΤΝ (Twisted Nematic), οι πιο εξελιγμένες LCD IPS (In Plane Switching) και οι Amoled (Active Matrix Organic Light Emitting Diode), που προσφέρουν περισσότερη φωτεινότητα και αντίθεση, μεγαλύτερες γωνίες θέασης, ακριβέστερη απεικόνιση χρωμάτων και μικρότερους χρόνους απόκρισης.

Αναρωτιέστε ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος οθόνης για το tablet σας; Tα μεγέθη οθονών κυμαίνονται από τις 7 μέχρι και τις 12,9 ίντσες, με λιγοστές υλοποιήσεις σε ακόμη μεγαλύτερες ίντσες, από κάποιους κατασκευαστές. Μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης σημαίνει πιο ξεκούραστο διάβασμα και πιο άνετη χρήση γενικότερα σε εφαρμογές και παιχνίδια, αλλά ταυτόχρονα μεγαλύτερο βάρος και περιορισμός στην φορητότητα.

Η οθόνη διαθέτει είτε ένα διάφανο ανθεκτικό φύλλο πλαστικού είτε ειδικά επεξεργασμένο γυαλί για να την προστατεύει. Η επεξεργασία του γυαλιού εξασφαλίζει την υψηλότερη ανθεκτικότητα ενάντια σε χάραξη και θραύση και ταυτόχρονα καταπολεμά την θαμπάδα και τα αποτυπώματα από τα δάχτυλα του χρήστη. Έτσι έχετε ανθεκτική και καθαρότερη οθόνη. Συνηθέστερες υλοποιήσεις είναι το Gorilla Glass που προτιμάται από μεγάλο πλήθος κατασκευαστών και η τεχνολογία Ion-X που χρησιμοποιείται από την Apple.

Η ανάλυση της οθόνης είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας ως προς την εμπειρία χρήσης του tablet σας! Οι αναλύσεις κυμαίνονται από 800×480 μέχρι 2732x2048pixels. Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο λεπτομερέστερη η απεικόνιση της εικόνας και επομένως πιο ξεκούραστη η χρήση. Έχετε επίσης στο μυαλό σας πως υπάρχουν τεχνολογίες για το κάθε Pixel της οθόνης. Η τεχνολογία RGB σε κάθε Pixel αντιστοιχεί 3 υποπίξελ (subpixels) με τα βασικά χρώματα σε κάθε pixel με αποτέλεσμα την ακριβέστερη απεικόνιση χρωμάτων, ενώ η τεχνολογία Pentile χρησιμοποιεί ένα πράσινο (καθώς το ανθρώπινο μάτι είναι πιο ευαίσθητο σε αυτό το χρώμα) subpixel σε κάθε ζεύγος pixels. Με την άνοδο της ανάλυσης οι διαφορές μεταξύ pentile και RGB γίνεται λιγότερο εμφανής.

Δείτε εδώ μοναδικές προσφορές ανάλογα με το μέγεθος του tablet που σας ενδιαφέρει!
7”  8”  9”  10”  12”

CPU / RAM

Σκεφτείτε τον επεξεργαστή (CPU) σαν τον πυρήνα του tablet σας. Αυτός είναι που ευθύνεται για όλες σχεδόν τις διεργασίες της συσκευής. Πλέον οι επεξεργαστές έχουν φτάσει να διαθέτουν έως και 8 πυρήνες. Περισσότεροι πυρήνες σημαίνει ταχύτερη εκτέλεση πολλών παράλληλων διεργασιών. Όσο πιο δυνατό είναι δηλαδή το tablet σας σε πυρήνες, τόσο περισσότερο θα αποφεύγετε τις καθυστερήσεις (γνωστές και ως lag) και έτσι δεν θα σας φαίνεται ότι αργεί ή “κολλάει” η συσκευή.

Το μέγεθος της μνήμης RAM επηρεάζει επίσης την ταχύτητα απόκρισης της συσκευής. Τα μεγέθη ξεκινούν από τα 512MB, που θεωρούνται πλέον οριακά για τις σύγχρονες εφαρμογές, και, μέχρι στιγμής, φτάνουν τα 8GB σε ισχυρές υλοποιήσεις. Με 1GB έχετε μία βασική RAM, ενώ από τα 2GB RAM και άνω η συσκευή γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή.

Cameras
Η single camera έχει αρχίσει να αποτελεί παρελθόν και για τα tablets και έτσι τα περισσότερα διαθέτουν 2 κάμερες. Η κάμερα στο μπροστινό μέρος της συσκευής χρησιμεύει κυρίως για videoκλήσεις ή selfies. Έχετε στο νου σας πως οι κάμερες των tablets είναι συνήθως υποδεέστερες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μοντέλα των smartphones κάθε εταιρείας. Για προβολή φωτογραφιών σε οθόνη ή τηλεόραση η ανάλυση των 2-3ΜegaΡixels θα σας φανεί αρκετή. Όμως για ευκρινέστερη εικόνα ή για εκτύπωση η ανάλυση πρέπει να ξεπερνά τα 5ΜΡ.

Υψηλότερη ανάλυση σημαίνει επίσης ευκρινέστερο βίντεο, με ανάλυση που μπορεί να φτάσει πλέον και σε 4Κ (3840×2160 pixels) στα ισχυρά tablets.

Μπαταρία

Το Νο1 ζητούμενο στα tablets είναι το μικρότερο δυνατό βάρος ,γι’ αυτό και τα εξοπλίζουν με μπαταρίες Li-Po (Lithium Polymer, πολυμερούς λιθίου), παρά το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής σε σχέση με τις Li-Ion (Lithium Ion, ιόντων λιθίου). Μεγαλύτερη μπαταρία σημαίνει βαρύτερη συσκευή αλλά με κέρδος στην αυτονομία. Tα iPads διαθέτουν τις μεγαλύτερες μπαταρίες και άρα την υψηλότερη αυτονομία στην αγορά. Η αυτονομία εξαρτάται από πολλούς ακόμα παράγοντες, όπως το μέγεθος και η ανάλυση οθόνης, η ισχύς και η τεχνολογία του επεξεργαστή και οι ενεργές συνδέσεις (wi-fi, Bluetooth, 3g κτλ.).

Φερθείτε έξυπνα και αυξήστε την αυτονομία του tablet σας ανά πάσα στιγμή με ένα Power Bank (εξωτερική μπαταρία φόρτισης) που, αναλόγως της χωρητικοτητάς του (προτιμήστε χωρητικότητα άνω των 6000mAh), μπορεί να φορτίσει τη συσκευή σας πολλές φορές!

Δείτε τις προτάσεις μας σε Power Banks!

Ασύρματη δικτύωση
Η ασύρματη σύνδεση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει φυσικά από μια τόσο χρηστική συσκευή! Οι συνδέσεις που μπορείτε να έχετε με το tablet σας είναι οι εξής: Wi-Fi για πρόσβαση στο internet, Bluetooth για σύνδεση περιφερειακών (ηχείων, πληκτρολογίων κτλ.) και επικοινωνία κοντινού πεδίου (near field communication, NFC) για pairing με άλλες συσκευές. Μέσω Wi-Fi και Bluetooth μπορεί να γίνει streaming multimedia αρχείων σε τηλεοράσεις, υπολογιστές κ.ά. καθώς και mirroring της επιφάνειας εργασίας του tablet για χρήση σε παρουσιάσεις ή αναπαραγωγή φωτογραφιών και βίντεο.

Επίσης, σε tablets που διαθέτουν υποδοχή για κάρτα SIM μπορείτε να συνδεθείτε στο internet και να επικοινωνήσετε μέσω κλήσεων ή sms χωρίς την ανάγκη για δίκτυα Wi-Fi!

Δείτε τις προτάσεις μας σε 3G/4G tablets!

Θύρες συνδέσεων

Στο tablet σας θα βρείτε υποδοχή USB ή micro USB, η οποία χρησιμεύει για σύνδεση δεδομένων και φόρτιση. Μέσω καλωδίου USB OTG-On The Go μπορεί να γίνει επίσης σύνδεση περιφερειακών (ενσύρματων πληκτρολόγιων, σκληρών δίσκων, USB Sticks κ.ά.) με τη συσκευή σας. Άλλες θύρες που θα δείτε στο tablet σας είναι έξοδος HDMI, έξοδος αναλογικού ήχου και υποδοχή κάρτας μνήμης.

Βρείτε εδώ τα κατάλληλα καλώδια για το tablet σας!

Αισθητήρες
Το GPS (Global Positioning System) είναι ένας ενσωματωμένος δέκτης που λαμβάνει σήματα από δορυφόρους με τα οποία καθορίζει τις συντεταγμένες της συσκευής σας. Ένα νεότερο σύστημα δορυφόρων ανάλογων δυνατοτήτων είναι το GLONASS (GLObal NΑvigation Satellite System). Τα tablets που παρέχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης GPS και GLONASS προσφέρουν το ανώτερο δυνατό επίπεδο ακρίβειας. Η πλοήγηση γίνεται επίσης εύκολα και δωρεάν, χωρίς την ανάγκη δεδομένων με τη χρήση δωρεάν υπηρεσιών χαρτών, όπως Google Maps, Here Maps κλπ..

Δείτε τις προτάσεις μας σε tablets με GPS!

Χρήσιμα χαρακτηριστικά

Ambient Light Sensor (Αισθητήρας περιβάλλοντος φωτός): η συσκευή αναγνωρίζει τη φωτεινότητα του χώρου και ρυθμίζεται αυτόματα η φωτεινότητα της οθόνης.

Accelerometer (επιταχυνσιόμετρο): αλλάζει η απεικόνιση της οθόνης (landscape or portrait) ανάλογα με το πώς κρατά τη συσκευή ο χρήστης.

Compass (πυξίδα): ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που υποδεικνύει τον μαγνητικό Βορρά.

Gyroscope (Γυροσκόπιο): μαζί με το επιταχυνσιόμετρο επιτρέπει στη συσκευή να αναγνωρίζει την κίνηση σε 6 διανύσματα (αριστερά, δεξιά, πάνω, κάτω, μπροστά, πίσω) καθώς και την περιστροφή σε 3 άξονες.

Kids Tablets
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ταμπλέτες με ειδικά χαρακτηριστικά για χρήση από παιδιά; Διαθέτουν ενισχυμένη κατασκευή για αντοχή σε συχνές πτώσεις και περιπέτειες, ενσωματωμένες υπηρεσίες γονικού ελέγχου και ειδικές εφαρμογές για χρήση από άτομα μικρότερης ηλικίας. Μπορούν να δεχτούν περιφερειακά, που έχουν επίσης σχεδιαστεί για παιδική χρήση. Αποτελούν την ιδανική πρόταση για την πρώτη επαφή των παιδιών σας με τα tablets!

Δείτε τις προτάσεις μας σε Kids Tablets!

Αφήστε μια απάντηση

Pin It on Pinterest